ESP8266 Wi-Fi Module: Giriş
Bir önceki yazıda The Internet of Things konusu hakkında konuştuk ve özellikle internet modüllerinin bu konuda ne kadar önemli bir hale geldiğinden bahsettik.
Modülü küçük alana sıkıştırmak için günümüzde büyük bir çaba mevcut. Özellikle cep telefonlarının içerisinde bulunan Wi-Fi modüllerinin küçük olma zorunluluğu bunda büyük bir öncü. Bunun yanında, bu cihazların evlerde kullanımlarının getirdiği bir çok sertifikayı da alması elzem bir şart.
Günümüzde yarı iletken üzerine isim yapmış firmaların Wi-Fi modüllerine bakıldığında, fiyat bazında oldukça yüksek seviyelerde olduğu gözükmektedir. Bu fiyatlar, örnek olması açısından, Texas Instruments tarafında CC3000, Microchip tarafında RN171XV ve ST tarafında ise SPWF01SA için ~25$ civarındadır. Çoklu alımlarda ise maksimum ~15$ civarına indiği düşünüldüğünde fiyatların hâlâ oldukça yüksek olduğu gözükebilir. Elbette bunda sertifikasyon, gerçekleştirilen testler ve bunun üzerinde yapılan güncelleştirme yatırımları etkili de olsa fiyatların yine de yüksek olduğunu düşünen taraftayım.
Bu şekilde gerek profesyonel firmalar gerekse hobiciler çalışmalarını yürütürken birden Çin menşeli Espressif Systems adlı bir firma ESP8266 adlı Wi-Fi modülü ile piyasaya tam bir Çinli gibi girdi; Ebay üzerinden. Fiyatı ise oldukça inanılmazdı, ürün modül halinde yani ESP8266+EEPROM+PCB ile sadece 3$ mertebelerindeydi! Bunu farkeden Hackaday kullanıcıları arasında modül hemen popülerleşti ve bir çok örnek proje ortaya çıkmaya başladı. Ben de Aynı ürüne ilgili siteden sipariş ederek ulaştım.
Modülü elinize aldığınızda oldukça küçük yapıda olduğunu fark ediyorsunuz. Breadboard için pin headerlar da hobiciler için düşünülmüş. Cihazı ilk kullanmaya başlayacaklar için şöyle bir sorun var: İnternette cihaz ile ilgili kendi sitesi dahil iyi bir destek yok. Kendi kullanıcı kılavuzuna dahi ulaşmak uzun uğraşlar gerektiriyor. Aslında bu davranış ile firma diğer profesyonel rakiplerinden hemen ayrılıyor ve aslında kullanıcılara “cihazı alırsınız fakat destek bulamazsın” demektedirler. Elbette tamamen desteksiz değil yalnız cihazın neredeyse açık kaynak oluşu bunda bir etmen.
Cihazın elde ettiğim modülü (ESP-01) seri port üzerinden haberleşiyor. Pin tanımlamaları ise aşağıda görülebilir.
Modül 3.3V uyumlu olduğundan hiç bir giriş ya da çıkış pininin 3.3V limitini geçmemesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun yanında CH_PD ve GPIO_0 uçlarını +3.3V’a bağlanması cihazın çalışabilmesi için yeterli.
Cihazı kullanabilmek için bir adet seri port programına ihtiyacınız var ve bu seri port programı “enter” tuşu işlevini gören “\r\n” kodunu desteklemeli. Yoksa hiç bir AT komutunu modüle iletilemiyor. Son firmware (V0.20) ile baudrate ise 115200 olarak sabitlendi.
Tüm donanımı ve programları edindikten sonra cihazınıza ilk göndermeniz gereken komut “AT” oluyor. Cihaz size “OK” bilgisi ile geri dönüyor. iletişim kurduktan sonra yapmanız gereken ikinci işlev cihazın sürümünü kontrol etmek; bunu cihaza “AT+GMR” komutunu göndererek yapabiliyorsunuz. Cevap olarak V0.20 ile birlikte “0020000903” bilgisini alıyorsunuz.
Eğer cihazınız eski bir versiyona sahipse güncellemenizi şiddetle tavsiye ediyorum çünkü bir çok kullanıcı firmaya geri bildirimde bulunarak firmware güncelleştirmesi sağlatıyor. Güncelleme dosyalarına ulaşmak ise tam bir muamma. Bir çok sitede oldukça farklı firmware güncelleme programı ve dosyaları bulunmakta. Bir çoğunun ise kullanımı oldukça zor. Güncelleme yapmak için öncelikle aşağıdaki program dosyalarını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.
ESP8266 Güncelleme Dosyaları (uzantıyı .rar haline getiriniz)
Güncellemeye başlamak için GPIO_0 pinini GND’ye bağlayıp, cihazın enerjisini kesip tekrar vermemiz gerekiyor. Bu cihazı update moduna alıyor. Daha sonra dosya içerisinde verilen bilgileri aşağıdaki şekilde sıralamanız gerekiyor.
Eğer sıralamayı yukarıdaki gibi yapmazsanız programlar yanlış yüklenecektir. Bu ayarlardan sonra ilk sekmeye dönüp, uygun COM portu seçildikten sonra yandaki butona basılarak işlem aşağıdaki gibi başlatılmış olur.
Güncelleme işlemi yaklaşık 1-2dk sürüyor. Daha sonrasında GPIO_0 pinini 3.3V hattına bağlayarak normal işlemlerinize devam edebilir, cihazınıza “AT+GMR” sorgulaması yaparak güncellemenin teyidini yapabilirsiniz.
Daha sonraki bölümde AT komutlarına adım atacağız.
Önemli Not: Güncelleme sırasında oluşabilecek hiç bir hatadan tarafım sorumlu tutulamaz.
Çok güzel bir çalışma, elinize sağlık. Bende esp-14 var, içinde eps8266 var, aynı sizin yazdığınız gibi denedim, cihaz güncellendi sorun yok, fakat programı çalıştırdığımda sürekli data geliyor, at gönderiyorum birşey olmuyor, dolayısı ile timeout’a girmiyor, ama at komutu başarısız, hyper terminal ile denedim hiç bir şey olmuyor.
Cihaz eski versiyonda Baud Rate kısmı 9600 oluyordu. Yeni versiyonla birlikte bu hız 115200 oldu. Bunu denediniz mi? Bunun yanında internette eski versiyonlar mevcuttu. Cihaz internetten kendini güncelleyebiliyor lakin sizin sıkıntınız cihaza bağlanamama gibi gözüküyor. Eski versiyonlardan bir tanesine dönüp tekrar denemenizi öneriyorum. Benim elimde 3 adet kartta herhangi bir problem olmadan güncellemeyi yapabilmiştim ben. Sorun çıkmaması gerekiyor.
Bunu aldım, belki de sorun bu sebepten, cihaza bağlanamıyorum ama cihazdan sürekli data geliyor, reset pinine bir şey yapmamız gerekir mi?
Diğer bir sorun, bazen usb seri çeviriciyi taktığımda, çihaz bağlıylen ,bilgisayar faresi saçma sapan hareket ediyor, sanırım COM1 fare ile bir çakışma oluyor.
Dip not: Lütfen mesajlarınızı tek bir yorum satırında yazınız.
Sizin USB/Seri çeviricinizde de sorun olabilir gibi geldi. İlk yazımdaki kısımları okuyarak cihazınızı çalıştırabilirsiniz.
Hocam oldu . 9600 baud ta at ye ok i aldım . Yardım için teşekkürler.Yardımcı olabileceğim birşey var ise buradayım , mailden ulaşın
Tekrar denedim çalışmadı, güncelleme yazılımlarını olduğu gibi bıraktım çalıştı, belkide benim kullandığım ESP12 olduğu için böyle oldu, diğer bir şey AT+CWLAP ta ERROR alıyorum.
Ok hepsi çalışıyor. Süper! Yapacak arkadaşlara tavsiye; hocanın videolarını dikkatli dinleyin. 3 günde full masai ile işi çözersiniz. Hocam tebrikler güzel bir çalışma. İnşallah bizde senin gibi faydalı işler yaparız.
Hocam sizin videolarda olmayan bir konu var. Bu modül üzerinde GPIO ve ADC portları var. Bunlara nasıl data göndeririz veya ADC’den okuruz. Yani net üzerinden buna bağlandığımızda pin bazlı dataları nasıl okuruz. İnşallah yaparsam bu konuyu foruma yazacağım.
Bu konuda benim bir çalışmam ya da incelemem olmadı. Yalnız kullanıcıların kendi yaptıkları firmware ve SDK kullanımlarında karşılaştım. Konu ile ilgili bir bilgim olursa buraya yazarım.
Çalışmalarınızı bizlere aktardığınız için teşekkür ediyorum.
bir sorum olacak elimde esp-07 modül var wifiye bağlanıyorum ama modem ip numarası atamıyor acaba bu neden kaynaklı olabilir. yada bu sorunu nasıl çözebilirim modem web arayüzünde wifi mac adresi gözüküyor ama ip numarası atanmamış. ilk bağlantı yaptığım zaman verdiğiniz proğramın Tcp/ip kısmında client ve server kısmını başarılı bir şekilde kullanmıştım ama şimdi olmuyor. daha sonra mac adreslerini de değiştirdim yine olmadı. Konu Hakkında bilginiz varsa lütfen yardım eder misiniz. Çalışmalarınızın devamını dilerim.
Kendi Soruma Kendim Cevap Buldum Eski Versiyonunu yükledim düzeldi 🙂
Arkadaşlar failed yada mavi ışığın sürekli yanmasının sebebi programdaki dosyaları seçerken yandaki 0x00000 sayılarını aynı yapmanız gerekiyor, ben hiç dikkat etmedim serialde sürekli failed dönüyordu tekrar güncellemem dahilinde sorun düzeldi.
Merhabalar,
Modülü arduino üzerinden güncelleyebiliyor muyuz?
Merhabalar Ümit,
Ardunio’yu hiç bir projemde kişisel olarak kullamıyorum. O yüzden bilemeyeceğim.
Merhabalar,
Göstermiş olduğunuz doğrultuda yükleme yapmaya çalışıyorum fakat olmuyor, alt tarafta mavi bir ikon dönüyor, öyle bekliyor, sizin programdaki gibi progressbarda bir ilerleme yok, ekranda QR Code görünmüyor ve 等待生成MAC(MAC üretmek için bekleyin) yazıyor.
Espressif firmasının kendi bootloader programını kullanıyorum onda da chip sync error hatası alıyorum. Bağlantı şeklini aşağıdaki gibi yapıyorum.
GPIO15 Pulldown
GPIO2 Pullup
GPIO0 Önce Pullup yaptım olmadı, Pulldown denedim yine olmadı.
Yardımınızı bekliyorum.
(ESP07)
Merhabalar Kürşad Bey,
Öncelikle ikinci bölümde verdiğim programla cihazınızın çalıştığından emin olmalısınız. Bağlantılarınız doğru ise GPIO’yu Pulldown ya da Pullup yaparak enerji kesim ve verimi yapmalısınız. Daha sonrasında programı çalıştırarak yükleme işleminizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Elimde ESP07 olmadığı için deneyip bir sonuç paylaşamayacağım yalnız bu şekilde sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca Lua firmware’ini de denemenizi öneririm.
Merhaba Fırat Bey
Elimdeki modülün versiyonu 0.21000 sizin vermiş olduğunuz programı indirip at komut göndermeye çalışıyorum. Uart modülü üzerinden yaparsam sıkıntısız bir şekilde cevap alabiliyorum. Ama arduino üzerinden yaptığımda mesal AT gönderdiğimde OK yerine anlamsız karakterler geliyor acaba neden olabilir Arduino kodlarım bunlar:
Ardunio kullanmadım fakat sıkıntılı kısım aşağıdaki yer gibi.
Ya ikisini de 115200 ya da her ikisini de 9600 yaparak denemelisiniz.
Sorun çözülmüştür.
Kendi sitesinde yayımlanan orjinal bootloader ile sıkıntısız bir şekilde yeni firmware yüklenmiştir.
Merhaba Fırat Bey,
AT+GMR komutuna şu cevabı veriyor OK midir? Çalışmaya devam edebilir miyim? Yoksa güncelleme yapmam gerekir mi?
—————————-
AT version:0.21.0.0
SDK version:0.9.5
——————————–
Teşekkürler!
Merhaba Mehmet Bey,
Sürümler arası problemler olabiliyor, bunu engellemek için sitemdeki sürümü yüklemeniz daha iyi olacaktır.
Merhaba Fırat Bey,
Ben bitirme projesi olarak internet üzerinden araç kontrol etmek istiyorum. Acaba bunu ESP8266 ile gerçekleyebilir miyim?
İyi günler, iyi çalışmalar.
Merhabalar Cem,
Araç kontrolü gerçekleştirebilirsin, yalnız iletişimin fazla sık kopabildiğini göz önüne almanda fayda var.
Bu arkadaşla aynı problemi yaşıyorum kendisi düzeldi demiş ama ne yaptığını belirtmemiş bilgi verebilir mi?
alıntı : t600diyor ki: 16 Ocak 2015, 15:47 Tekrar denedim çalışmadı, güncelleme yazılımlarını olduğu gibi bıraktım çalıştı, belkide benim kullandığım ESP12 olduğu için böyle oldu, diğer bir şey AT+CWLAP ta ERROR alıyorum.
alıntı: t600diyor ki: 17 Ocak 2015, 13:58 Ok hepsi çalışıyor. Süper! Yapacak arkadaşlara tavsiye; hocanın videolarını dikkatli dinleyin. 3 günde full masai ile işi çözersiniz. Hocam tebrikler güzel bir çalışma. İnşallah bizde senin gibi faydalı işler yaparız.
Merhabalar elimde ESP-12 olmadığı için cevap yazamıyorum. Doğru bilgileri deneyen arkadaşlar verecektir.
Arduino çıkışındaki 3.3V yazan kısım 3.3V çıkışı mıdır? Güncelleme işlemi için kullanabilir miyim? Yani onunla ESP8266’yı besleyebilir miyim?
Arduino konusunda destek vermiyorum.
Fırat bey merhaba, ESP8266 modülünü kullanırken besleme voltajının 3.3 v u geçmemesine dikkat ediyoruz dediğiniz gibi, ancak örneğin pinout gerilimi 5v olan bir mikrodenetleyici ile kullanırken rx, tx pinlerini nasıl bağlamamız konusunda kısa bir bilgi verebilir misiniz ?
Teşekkür ederim.
Merhabalar aşağıdaki şekilde bir yapı kullanmanız yeterli olacaktır.
Güncellemede sıkıntı yaşayan arkadaşlar arduinonun reset pini ile gnd pinini birleştirince sorun çözülecektir. Bende de aynı sıkıntı vardı böyle yapınca düzeldi.
Selamlar,
Öncelikle Allah razı olsun kardeşim. Tam 2 gündür AT komutuna cevap almaya çalışıyorum ama bir türlü alamamıştım. Nette hiçkimse GPIO 0 pinine 3.3v vermiyordu meğer dermanı buymuş bu aletin ya da 2 gündür sürekli kafa patlatmaktan gözden kaçırmışım. O ilk AT komutuna OK’i alınca var ya ne dua aldın anlatamam 🙂
NOT: Hayatımda ilk defa bir blog’a yorum yazdım 🙂
Merhabalar,
Çalıştırabildiğinize sevindim. Teşekkür ederim!
Merhabalar,
Öncellikle ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Bu modül ile kullanıcı bilgileri(kullanıcı ıd numarası,isim,soyisim,bakiye)içeren bir server yaratmak ve bu yaratılan server üzerinden kullanıcı bilgileri alınarak işlem yapılıp geri servera vermek mümkün müdür?
Merhabalar Ahmet,
Bunu hiç denemedim, açıkçası ESP ile uğraşmayı da bıraktım.
ESP su altında çalışıyor mu?
Su altı aracımız için kullanmak istiyoruz ama suyun altında sinyal sıkıntısı olabilir mi?
Bu konuda deneyimim yok yalnız su altında elektromanyetik iletim sıkıntısı var diye biliyorum.
İyi günler dilerim esp 8266 WiFi modülü için kondansatör ile gerekli filtreleme ve rx önünde gerilim bölücü devre bağlantısını gerçekleştirdim ancak esp modülü ışığı dahi yanmıyor ancak gpio02 gnd ucuna bağlayınca ışığı yanıyor sorun neyden kaynaklı olabilir
ESP8266 konusunda artış çalışma yapmıyorum.