STM32 Virtual COM Port Uygulaması
Geçtiğimiz günlerde STMicroelectronics ve Keil arasında yapılan ortaklık sonucu performans serisi STM32F0 ile düşük güç serisi STM32L0’lar için compiler ve debugger’lar kullanıcılara ücretsiz sunulmaya başlandı. Rakiplerine göre iyi fiyatlar verebilen ST’nin bu hamlesi bence firmanın yaptığı en iyi hareketlerden biri. STM32F0 ve STM32L0 serilerine baktığımızda, bir çok endüstriyel uygulamanın yanında, sayaç ve ölçüm sistemlerinde aranan low power özellikli serinin de desteklenmesi, gelecek günlerde, pazarın bir bölümünü ST’ye doğru kaymasını sağlayacaktır.
Özellikle ST Türkiye ofisinin, kullanıcılara olan pozitif desteği de göz önüne alındığında, ST’nin Türkiye mikrodenetleyici pazarındaki yerinin sağlamlaşması kaçınılmaz.
ST’nin oldukça başarı yakalayan Cortex M3 tabanlı STM32F1/L1 serisinden sonra Cortex M0 tabanlı STM32F0/L1 serileri 48MHz hız ve TSSOP20 gibi küçük paketlerle birlikte 8 bit işlemcileri dahi yerinden edebilecek özelliklere ve fiyata sahipler. Bunun yanında kristalsiz çalışabilen USB2.0 ve CAN desteğiyle de STM32F0 serisi de kendisine oldukça güç kattı. Ayrıca biz güç elektronikçiler için olmazsa olmazlardan 1 adet DAC birimi de 2 ayrı çıkış ile bizlere sunuldu.
STM32F072B Discovery Kit
ST’nin en iyi yaptığı işlerden biri kitleri. ST bu konuda iki yol izliyor; birincisi kullanıcılar için daha ucuz ve programlayıcısı üzerinde Discovery yani adı gibi keşif ve daha çok tasarımcılar için hazırlanmış, kapsamlı Evaluation kitleri. Discovery kitler genellikle pin header şeklinde sunulup ve işlemcinin tüm pinlerinin pin head şeklinde dışarı alınmasıyla oluşurken, Evaluation kitler üzerilerinde TFT ekran, CAN, USB, RS232/485 gibi bir çok birim ile birlikte kullanıcılara sunuluyor.
Benim elimde ise yukarıda görülen STM32F0 Discovery Kit mevcut. STM32F07x serisi, benim özellikle beğendiğim, küçük boyutta çok iş kavramını doldurabilen mikrodenetleyicilerden. Dolayısı ile ileride özel bir durum oluşmadıkça site içi uygulamaları bu kit ve mikrodenetleyici üzerinden geliştireceğim.
STM32F072, USB ve Virtual COM Port
Kendi adıma, güç elektroniği ve buna bağlı uygulamalarda UART ve onun üzerinden haberleşen RS232/485 ile bilgisayar bağlantısı kuran ben için USB her zaman bir adım uzak oldu. Yalnız endüstriyel uygulamalarda da USB’nin standart haline gelmesi ve ST’nin çıkardığı yeni işlemciler ile birlikte USB’ye geçiş zorunluluk haline geldi. Bu geçişteki en büyük problem ise eski seri port üzerinden çalışan yazılımlar ile USB’nin nasıl uyum içinde çalışacağı ve özellikle ModBus ya da benzeri iletişim metodlarının USB üzerinden nasıl kurulacağı tam bir muamma idi.
Özellikle HID konusunda çalıştığım sırada ST, kullanıcılar için çok büyük avantaj sağlayan USB kütüphanesini hızlıca güncelledi ve VCP yani Virtual COM Port uygulamasını sundu. İlgili kütüphaneyi buradaki linkli takip ederek bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Aşağıdaki videoda, yukarıda bahsi geçen kütüphaneyi kullanılarak yapılmış olan sanal seri port uygulamasını izleyebilirsiniz. Videodaki uygulamaya ulaşmak için buradaki dosyaları indirebilirsiniz. Dosyayı indirdikten sonra uzantısını .rar yapın.
Sonuç Olarak
Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra elimizin altında USB’li bir cihazımız ve istediğimizde kullanabileceğimiz SeriPort/USB dönüştürücüsünden bağımsız bir uygulamamız oluyor. Bu uygulama geliştirilerek ModBus dahil edilebilir ve bilgisayar tarafındaki programlar seri port üzerinden haberleşiyormuş gibi oluşturulabilir.Bunların yanında, diğer firmalar da ST’nin yukarıdaki yazılımına benzer kütüphaneler yayınlayıp kullanıcılarına sunuyor. Dolayısı ile siz de kullandığınız işlemciyi, virtual COM port olarak tanıtarak, işlemlerinizi USB üzerinden sürdürebilirsiniz.
Videoda görebileceğiniz, kendi yazmış olduğum, serial port terminal programına buradan ulaşabilirsiniz.
Bol USB’li günler!!
ST gerçekten yazılım yönünde iyi işlere adım atıyor. Bu da gayet kullanışlı olmuş.
Elinize kolunuza sağlık çok güzel bir proje olmuş,Ama ben stm32f103 seri olan çipi kullanıyorum ve dosyalarınız indirip denemeler yaptım ama sürekli error’lar verip durdu düzeltmeye çalıştım bunu nasıl yapabilirim yardımcı olur musunuz.
Merhabalar, o konuda da F1 için ST’nin sitesinde ilgili dosyalar var. O dosyalar üzerinde çalışmalısınız. Eğer olmuş örnek istiyorsanız bunu ancak ücret karşılığı sağlayabilirim.
Allah razı olsun.
Bu yazı ve video da oldukça yararlı.
Benim gibi, USB’ye yeni giriş yapacak olan arkadaşlar için oldukça yararlı. Sağolun