Fırat DEVECİ

Geçmişe Tekrar Dönüş: One Nixie Clock

  • 8 yıl önce, Fırat DEVECİ tarafından yazılmıştır.
  • 22 Yorum
  • Genel

Nixie ile tanıştığım ilk günlerden beridir aklımda küçük bir kart içerisinde, tek bir Nixie ile saat yapmak vardı. Dik nixilerin zor bulunuşu ve küçük alanda özellikle gerilim çevrimlerinin mümkün olup olmadığını denemek için, daha önceki yazımızda bahsettiğimiz 4 adet IN12B Nixie bulunduran saati gerçekleştirdim.

Bu yazıda tek nixie ile bir saat yaparken, küçük alanda güç dönüşümünün nasıl sağlandığını, PCB tasarım ve detaylarına değinirken devre şeması ve işlemci yapısı ile kontrol edebilmek için kullanacağımız bilgisayar programını inceleyeceğiz.

One Nixie Clock
One nixie clock yani tek nixie’li saat, üzerinde STM32F072 adlı işlemcisini barındıran, oldukça küçük alana sığdırılarak tasarlanmış bir saat olarak hayata geçirilmiş ve nixie olarak İspanyol bir arkadaşın bana ulaştırdığı Japonya üretimi, NEC LD-995A kullanılmıştır. Nixie saatin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

One Nixie Saat Özellikleri
– 1 digit’e sahip bir tarih/saat/sicaklik uygulaması.
– USB bağlantısı ve enerjisini sadece USB üzerinden sağlaması.
– USB üzerinden tarih/saat/alarm gibi ayarlarının gerçekleştirilmesi.
– Bir adet buzzer’a sahip olması.
– RGB led ile görsel zenginlik katılması.
– İşlemci kontrollü gerilim yükseltme işlemlerinin yapılması.
– Dahili RTC barındıran bir işlemci kullanmak.
– Olabildiğince az malzeme ile tasarımı noktalamak.
– Güvenilir ve uzun ömürlü olması.
– Slot Machine geçişlere sahip olması.
– Bilgisayar program ile görsel kontrolün sağlanması.

One nixie clock’ta asıl işlevi yapan işlemci Nixie Clock’taki gibi yine STM32F072’dir. Elbette bu projede de daha önce de söylediğim gibi STM32F042 kullanımı da sağlanabilir. Alan darlığından dolayı programlama pinleri her ne kadar testpad olarak PCB’ye konsa da USB’den program yükleyebilmek adına ekstra direnç koyularak, USB’den boot etme özelliği de projeye eklenmiştir.. Dolayısı ile herhangi bir programlayıcıya ihtiyaç duymadan One Nixie Clock’un güncellemeleri yapılabilmektedir.

One Nixie Clock’un da USB’den çalışacağı varsayılarak 5V giriş geriliminden 170V üretilmesi gerekmektedir. Bu işi daha önce de kullandığım aşağıdaki yapı yani boost converter üstlenmektedir. 170V’un anahtarlamasında ise 300V SOT23 paket MMBTA42 adlı transistörler kullanışmıştır.

Yukarıda kullanılan mosfet sürücü TC4427‘dir. Bu sürücü, 3.3V ile tetiklenemeyecek mosfetleri, hızlı bir şekilde, 5V ile sürebilmeye imkan vermektedir. Böylelikle çok özel logic gate mosfet ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Çıkış kapasitesi olarak ise Nixie Clock’tan ayrı olarak (4.7uF idi) 2.2uF/250V çıkış kapasitesi kullanılmıştır. Tüm çevrim kontrolleri STM32F072’nin içerisinde koşan PID algoritması sağlamaktadır.

One Nixie Clock Baskılı Devresi Hakkında
One nixie clock PCB tasarımında ise Eagle’ın kısıtlı versiyonunu kullanıldım ve baskı tercihinde ise her zamanki gibi PCBway tercih ettim. Nixie dik olduğu için, özellikle Nixie’nin bulunduğu bölümde çok fazla malzeme bulunmamasına dikkat ettim. Aşağıda ilgili tasarıma ait Eagle görüntüsü görülebilir. Ayrıntılar için fotoğrafın üzerine basarak büyütebilirsiniz.

PCB basım sürecinde ise yukarıda da belirttiğim gibi PCBway’i tercih ettim. PCBway‘den gelen PCB’leri ve kalitelerini aşağıda görebilirsiniz.

One Nixie Clock Bilgisayar Programı
Daha önceki Nixie Clock Saat’imde bahsettiğim üzere; hem o saati hem de bu yazıda ele aldığımız saati kontrol edebilecek bilgisayar kontrol programı çalışmalarını, One Nixie Clock ile birlikte bitirdim.Yukarıda şekli görülebilecek program ile hangi Nixie saatin kontrol edileceği seçildikten sonra bağlan butonuna basılarak daha önce ayarlanmış değerler ile saatlerin anlık Nixie ve batarya gerilimleri görülebilir. Elbette o an RTC ve buna bağlı olarak Alarm değerleri de program içerisinde görülebilir. Ayarlar bölümünde sistem saati çekilerek güncelleme işlemi yapılabileceği gibi RGB led tonlarından, hangi birimlerin gösterileceğine kadar her şey ayarlanabilir. Özellikle One Nixie Clock altında bir çok led rengi ayarlaması online olarak gerçekleştirilebilir. Tüm bu ayarları yapmak için sadece uygun COM Portu seçmek ve bağlanmak yeterli olacaktır.

Nixie saatlerin tümünü kontrol eden programı buradan indirebilirsiniz. Dosyayı indirdikten sonra uzantısını .rar yapmalısınız.

Ve Gösteri Başlasın!
Nixie’lerin en güzel yanları elbette görünümleri. Bu projeye ait tüm video ve fotoğrafları aşağıda bulabilirsiniz.

Nixie Macerasını Bitirirken!
Arkadaşlar nixie merakımdan ve ilk Nixie projesini yayınladığımdan beri (yaklaşık 3ay oluyor) bir çok elektronikçi, özellikle de nixieleri ilk kez görenlerden, oldukça olumlu tepkiler aldım. Bunun için tüm takipçilere öncelikle teşekkür etmek isterim.

Yukarıda bahsettiğim projeyle ilgili tüm bilgilere ulaşmak ya da siz de aynı saatten yapmak istiyorsanız iletişim bölümünden bana ulaşıp, maliyeti ile benden PCB’leri, malzeme listelerini ve yazılımı alabilirsiniz. Tüm bunlarla uğraşmak istemeyen ve hazır Nixie saat isteyenler de yine bana iletişim bölümünden mail atarak ulaşabilirler.

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim!

(28.01.2021 Güncellemesi) Yurtdışından Nixie elde etmenin zorlaşmasından dolayı Nixie saat ile ilgili tasarım ve üretimi durdurmuş bulunmaktayım.

  1. Zafer dedi ki:

    Merhabalar
    Kart, malzeme listesi ve yazılımı nasıl temin edebilirim?
    Teşekkürler

  2. Selçuk dedi ki:

    Merhaba, yine güzel bir proje, tebrikler. Küçük bir öneri olarak nokta ve saat/tarih geçişlerinde RGB led ile çeşitli efektler uygulanabilir diye düşünüyorum. Örneğin, 10:34 gösteriminde : için kırmızı iki pals, saat-tarih geçişinde belli bir sure sabit bir renk, . gösterimi için tek pals vb. gibi.

    • Fırat DEVECİ dedi ki:

      Merhaba Selçuk Bey,

      Bu konuda elbette fikirler çokça fakat bir yerde karar kılıp projenin finallenmesi gerekiyordu. Dolayısı ile benim yorumum bu şekilde oldu.

  3. sabetayist dedi ki:

    Merhabalar. Acaba display nereden temin edilebilir. İstanbul da ikamet ediyorum. elektonikcilerden bikaçında ya yoktu yada ürünü bilmiyorlar. 🙂

  4. Hüseyin dedi ki:

    İyi günler iyi çalışmalar nixie
    Clock fiyatını öğrenebilir miyim ve hangi nixie tube kullanıyorsunuz?
    Şimdiden teşekkürler

  5. Esra dedi ki:

    Merhaba
    4’lü nixie clock almak istiyorum lütfen yardimci olur musunuz?

  6. Hasan dedi ki:

    Tekli nixie elinizde var mı acaba ?

  7. Hasan dedi ki:

    Mail yolu ile fiyatları iletebilir misiniz ? Sadece IN-8 satıyor musunuz ?

  8. Erhan dedi ki:

    Fırat bey merhaba tekli nixie almak istiyorum. Bilgilendirebilir misiniz ?

  9. Batuhan akbaş dedi ki:

    Merhabalar ,
    Kart, malzeme listesi ve yazılımı nasıl temin edebilirim?
    Teşekkürler

Bir Yorum Yazın

error: Kopyalama Yasaktır, Eğer Bilgi İçeriğini Almak İstiyorsanız İletişim Bölümünden Yazara Ulaşın!