Flyback 101 – Canlı Video Anlatım
Güç kaynağı tasarımı, özellikle günümüzde, önemli tasarım konularının başındadır. Daha az kayıp, standby anında daha az güç çekimi gibi konular ise tasarımın inceliklerindendir. Bu konulara ilk başlayan bir tasarımcı için, daha önce de bahsettiğim gibi, Flyback temel topolojilerdendir. Bir çok parametrenin olduğu bu alanda bazı kilit noktalar tasarımcının elini kolaylaştırır.
Yukarıda anlattığım nedenlerden ve aldığım onlarca istek mesajından sonra Flyback konusunda önemli ip uçlarının verildiği ve teorik tasarımın yapıldığı canlı yayını aşağıda görebilirsiniz.
Video canlı ilk yayın olduğu için sürçü lisan ettiysek şimdiden affola.
Konu ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden bana tekrar sorabilirsiniz. Eğer sizin de bir tasarım isteğiniz, bir projeniz, çözüm aradığınız bir sorunuz var ise bana iletişim bölümünden yazabilirsiniz.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
Fırat Bey Merhaba,
Yayını izlerken soru cevap kısmında bir soruya verdiğiniz cevap kafama takıldı. “Flyback sadece feedback çıkışı regüle eder. Öteki çıkışlarda gerilim çok yükselebilir dikkat edin.” demiştiniz. Uygulama notlarında görüyorum örneğin 5V ve 3.3V çıkışlı bir flyback için 5V tan feedback almış, 3.3V çıkıştan da Rbias ve Rd ile feedback kısmına bağlanmış. Böyle yapılmasının sebebi o dediğiniz gerilim yükselmesini 3.3V çıkışta yaşanmaması için midir acaba?
Saygılarımla
Merhabalar,
3.3V alınan Rbias ve Rd dirençleri alında 5V’dan da alınabilirdi. Burada önemli olan cross regülasyon konusunda Flyback devrenin sadece feedback alınan sargısını regüle edeceğidir. Diğer regüle olmayan çıkışların gerilimleri tam istenen değerde olmayabilir, bu değer yüke bağlıdır.
Fırat Bey cevap için teşekkür ederim
Fırat Bey Tekrar Merhaba,
Bir sorum daha olacak. SMPS tasarımım için teorik kısmım bitti. Çoğu malzemeyide internetten buldum ama trafo için birbirine uygun ferrit ve karkası bir türlü bulamadım. Ferritten ziyade karkas bulamıyorum uygun. Özdisan,direnç.net vb. tedarikçilere baktım ama bana uygun olan karkası(EE25,EE20,EE19,EE16 gibi) bulamadım.Öneriniz var mıdır?
(5V 1A,3.3V 1A çıkışlı 60kHz de CCM çalışacağım)
Saygılarımla.
Sedasan, ELKOM, Ulus gibi trafo üreticilerine lütfen ulaşın.
Teşekkür ederim
Hocam merhaba simülasyonda DCM çalışması için neyi değiştirmemiz lazım ?
Merhabalar, öncelikle trafoyu DCM’e göre tasarlamalısınız. Sonrasında zaten yapı istenen duty de DCM çalışacaktır.