Fırat DEVECİ

ESP8266 Wi-Fi Module: Uygulama

  • 9 yıl önce, Fırat DEVECİ tarafından yazılmıştır.
  • 7 Yorum
  • Genel

ESP8266 Wifi ModuleBir önceki yazıda ESP8266 ile birlikte kullanılabilecek deneme programından bahsetmiştik. O günden bugüne dek geçen aylar içerisinde ESP8266, özellikle kullanıcıların geliştirdikleri firmware güncellemeleri ile oldukça fazla özellik kazandı ve benim gibi bir çok kişiyi, çalıştığı alan dahilinde olmamasına rağmen etkilemeyi başardı.

ESP8266’nın asıl başarısı ise Wifi’yi kullanıcılara sevdiren, yaygınlaşmasını sağlayan bir modül olması. Bir çok büyük firma (Texas, ST, Microchip vb.), bugün ve geçmişte, büyük girişimler ile internet modüllerini kullanıcılarına sevdirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışsa da hiç biri deneysel düzeyin dışında tabanı etkisi altına alamadı. Esspresif firmanın bunu sıfır reklam gücü ve sadece kullanıcıların yaptığı çalışmalar ile başarmasının yegane sebebi ise performans/fiyat anlamında modülün kullanıcıları tatmin etmesi gösterilebilir. Bunu Türkiye genelinde üniversitelerin ve diğer okulların bitirme projeleri hakkında gelen sorularla da görmek mümkündür.

ESP8266’nın uygulama yönünden (daha önceki çalışmalarımda da bahsettiğim üzere) en güzel yanı online veri çekebilme yani client özelliği. Bu konuda da borsa, hava durumu gibi bilinen önemli sitelerin API’leri kullanıcılara oldukça yarar sağlayabiliyor.

Uygulama: Masaüstü Hava Durumu Göstergesi
ESP8266 Masaüstü Sıcaklık GöstergesiUygulamada ESP8266, tanımlanan internet ağına bağlanarak, “openweathermap.org” adresine giriş yapıp, istenen ilin sıcaklık, nem ve basınç değerlerini bize göstermektedir.

Uygulamanın çalışması aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
a) Cihaz çalıştırıldığında öncelikle AT komut setleriyle cihazın bağlı olduğunu kontrol eder.
b) Daha sonra cihaza AT+GMR ve internet kodlamaları gönderilerek ESP8266’nın firmware versiyon numarası ve ayarları alınır.
c) Bu kısımda kütüphane başlığına bulunması gereken Wi-Fi adı aranır.
d) Kütüphanede adı tanımlanan yayın bulunduğunda ise şifresi kontrol edilerek giriş sağlanır.
e) Bu kısımda cihaza modem tarafından atanan IP numarası ekrana gösterilir.
f) Tüm bunlar tamamlandıktan sonra ise yine kütüphanede tanımlanan illerin sıcaklık/nem/basınç bilgileri sırasıyla ekranda döndürülür.
g) Bu sıralamanın bir aşamasında eğer cihaz hata verirse, ESP8266 reset komutu ile resetlenir ve işlemlere tekrardan başlanır.

Yukarıda anlattığım uygulamaya dair videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Yukarıda uygulamasını gördüğünüz uygulamada kullanılan ESP8266 kütüphanesini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
DownloadESP8266 Kütüphane Dosyaları (Uzantıyı .rar Yapınız)

Yukarıdaki kaynak kodlarını indirdiğinizde, kütüphane başlığı içerisinde değiştirebileceğiniz zamanlamaları, SSID bölümünü ve şehirleri görebilirsiniz. Şehir isimlerinin ingilizce girilmesi gerektiğini bu noktada hatırlatmak isterim.

Bunun yanında kütüphane tüm AT komutlarını bünyesinde barındırmamak ile birlikte, durum diyagramı mantığı gözetilerek yazıldığından, istenen komutun kütüphaneye dahil edilmesi oldukça kolaydır.

ANSI C diline uyumlu yazılan ESP8266 kütüphanesini herhangi bir işlemci ile çalıştırabilmek için ise “port” kütüphanelerinin düzenlenmesi ve ilgili donanım ayarlarının yapılması gerekmektedir.
Uygulama Dosyalarını Edinmek İçin
Yukarıda videosu görülebilecek uygulama, STM32F072 + 1″ SPI OLED Ekran + ESP8266 + RTOS kullanılarak, pil, adaptör ya da USB’den enerji sağlanarak çalışabilecek şekilde organize edilmiştir. İlgili uygulamayı kullanmak ya da üzerinde geliştirme yapmak isteyen arkadaşlar, bana ulaşarak kodlara ve devre şemasına ulaşabilir. Bu konuda görüş, problem ve sorularınızı bana iletebilirsiniz.
Bitirirken
İnternete açılan bir cihaz ile yapılabileceklerin sonu sadece hayal gücümüzle ilgili. Geleceğimize yön verecek IoT uygulamaları ve bunların yanında ortaya çıkacak bir çok dal yeni gelişmelere gebe. Bu anlamda ülkemizde geçilecek olan 4.5G uygulamaları oldukça değerli olacak.

Tüm bu IoT konularına adım atmamı sağlayan ESP8266 ile ilgili gelecek uygulamalarda orijinal firmware yerine LUA gibi kullanıcıların yarattığı çözümlere yönelmeyi ve ESP8266’nın aslında ne kadar güçlü olabileceğini göstermeyi düşünüyorum.

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

  1. Semih dedi ki:

    Merhaba
    esp8266’nın üreticisi, ESP-14(ESP8266-14) adında esp8266-12e’yi temel alarak mcu olarak stm8s003f3/p6’ın tercih edildiği bir modül yapmış. Fiyatı $3.8 civarında. NodeMCU tabanlı esp8266 modülleriyle lua dilinde mi yoksa stm8 mcu’larla mı çalışsam karar veremedim. Sisteme sonradan rf modül eklemeyi de planlıyorum. NodeMCU kartları(v1.0) esp8266-12e tabanlı ve tek bir 10-bit adc var o da 0-1.0V arası yani sensör uygulamaları için ayrıca adc kullanmam gerekecek. STM8sde 5 adet 10-bit adc varmış bu çok rahat işimi görür diye düşünüyorum. Fakat stm8s003f3 tabanlı esp-14’te de unique-id yokmuş sanırım yani stm8s003f3 için bu özellik kullanılabilir değil. STM8s ailesinden stm8s103 serisi unique-id özelliğine sahip. Unique-id IoT uygulamaları için önemli bir kriter bu yüzden dikkat ediyorum.
    ESP-14; http://www.cnx-software.com/2015/10/26/esp-14-wifi-module-combines-esp8266-with-stm8s-mcu/

  2. Hatice Betül Eskin dedi ki:

    Merhaba bu uygulamayı android app ile yapabilir miyiz? Örneğin app inventor kullanarak?

  3. Eda dedi ki:

    Fırat hocam merhaba. Kodları ve devre şemasını alabilir miyim sizden?

Bir Yorum Yazın

error: Kopyalama Yasaktır, Eğer Bilgi İçeriğini Almak İstiyorsanız İletişim Bölümünden Yazara Ulaşın!